Optymalizacja kosztów ogrzewania w biznesie gastronomicznym
Zimą wzrastają wydatki przedsiębiorców na ogrzewanie. Dlatego tak istotny jest dobór odpowiedniego źródła ciepła, które jednocześnie będzie wydajne, ekologiczne i ekonomiczne. Efektywne systemy grzewcze oparte na ekogroszku korzystnie wpływają na redukcję wydatków operacyjnych w małej i średniej gastronomii.
Wybór rodzimych ekogroszków jest spory. Na przykład ekogroszek Rastar, jako produkt wysokokaloryczny posiada sporą wydajność. Z tym zaś bezpośrednio powiązana jest optymalizacja kosztów. Ałtaj ekogroszek to również sprawdzony wyrób. To wysokiej jakości rozwiązanie grzewcze powstało z naturalnych surowców. W całości składa się z małych fragmentów drzew liściastych i iglastych oraz jest wolny od jakichkolwiek dodatków. Zużywa się mniej tego produktu, wobec czego można sporo zaoszczędzić, w porównaniu do wykorzystania tradycyjnych źródeł ogrzewania.
Polski ekogroszek Patriot to kolejny bardzo wydajny produkt, mający wysoką wartość opałową. Dlatego nabywcy mają pewność, iż lokal gastronomiczny będzie doskonale ogrzany, a oni nie tylko zaoszczędzą pieniądze, ale również czas, ponieważ nie będą musieli zaglądać do kotła na bieżąco. Wystarczy jedynie dopasować odpowiedni produkt do danego kotła, aby mieć pewność, iż w pełni zostaną wykorzystane wszystkie parametry. Do nowoczesnych paliw węglowych zalicza się ekogroszek Karlik workowany, mający stabilne parametry, ograniczające konieczność dodatkowej regulacji kotła. Właściciel lokalu gastronomicznego może również zdecydować się na węgiel Wesoła ekogroszek, czyli paliwo węglowe powstające z wyselekcjonowanych węgli. Można go wykorzystać we wszystkich typach pieców z podajnikiem automatycznym ślimakowym i tłokowym.
Zastosowanie ekogroszku rzeczywiście przekłada się na zmniejszenie kosztów za ogrzewanie. Piece na ekogroszek są wygodne, a po odpowiednim wyregulowaniu kotła cały proces jest automatyczny. W gastronomii jest to szczególnie ważne, zarówno ze względu na pracę obsługi na kuchni, jak i na gości przebywających w lokalu.